siedlisko Jaguarów: co jedzą Jaguary?

Jaguar jest trzecim co do wielkości kotem po lwie i tygrysie. Ten wielki kot nalezy do rodzaju Panthera, Klasa Mammalia, i w rzeczywistosci w Amerykach, jest to jedyny Panthera gatunek, który znajduje. W tym artykule omówimy nawyki żywieniowe tego potężnego zwierzęcia, a także przyjrzymy się jego siedlisku.

Zdjęcie oszałamiającego Jaguara na wolności

Jaguary są znane ze swojego bliskiego podobieństwa do lampartów, ponieważ mają podobny przerywany wzór na ciele i są równie Królewskie i piękne w swoim wyglądzie. Ale jaguary mają większe i mniej plam w porównaniu do lamparta.

mają również szeroką głowę i niezwykle potężną szczękę. Zazwyczaj Jaguary ważą od 100 do 250 funtów i żyją na wolności od 12 do 15 lat. Dorosły ma od 5 do 8 stóp długości łącznie z ogonem.

Jaguar Dystrybucja

lokalizacja

Mężczyzna Jaguar patrząc od plaży

obecny zasięg Jaguara obejmuje południową część Ameryki Północnej (Stany Zjednoczone i Meksyk), przez Amerykę Środkową aż do prawie połowy Ameryki Południowej (na północ od Argentyny, na południe od Paragwaju).

podgatunki Jaguara

Jaguary dzielą się na 9 podgatunków — poniżej podano nazwę gatunku i ich zasięg.

  • Jaguar Arizoński (P. onca arizonensis) — Arizona, Nowy Meksyk
  • Jaguar środkowoamerykański (P. O. ) – Salwador na południe do Kolumbii
  • jaguar Goldmana (P. onca goldmani) – Półwysep Jukatan na południe do Belize
  • Jaguar meksykański (Panthera onca hernandesii)- Zachodni Meksyk
  • Jaguar paragwajski (P. onca paraguensis) – Mato Grosso w Brazylii do północnej Argentyny i Paragwaju
  • Panthera onca onca – Wenezuela
  • Jaguar peruwiański (P. Onca peruviana) – Wybrzeże Peru
  • Vera Cruz Jaguar (P. onca veraecrucis) – Wschodni i południowo – wschodni Meksyk do Teksasu
  • Panthera onca palustris-Mato Grosso w Brazylii do Paragwaju wzdłuż rzeki Paraguay I NE Argentina

Home Ground

Jaguar Habitat

Range

Jaguar występuje w Meksyku, Ameryce Środkowej i Południowej. Występuje w różnych siedliskach, takich jak tropikalne lasy deszczowe, tereny skaliste, oprócz terenów podmokłych, które są sezonowo zalane, i tereny suchych użytków zielonych.

sądzono, że zwierzęta te całkowicie zniknęły z południowo-zachodnich Stanów Zjednoczonych; jednak ostatnio sporadyczne obserwacje. Ich największa populacja znajduje się w dorzeczu Amazonki, która jest wilgotna.

gęsty las nadaje się do polowań

Jaguar pije

aby łatwo złapać zdobycz, Jaguary wolą gęste lasy, które oferują wystarczającą osłonę dla idealnej zasadzki. Uwielbiają wodę i często znajdują się na obszarach o odpowiednim zaopatrzeniu w wodę, takich jak rzeki i bagna w gęstych lasach.

są dość dobrymi pływakami i często polują i zabijają małe krokodyle. Ten kot jest rzadko spotykany na obszarach górskich i na wysokościach 4000 metrów i powyżej.

szybko malejące siedlisko

Jaguar

podobnie jak większość dzikich zwierząt, Jaguary również narażone są na ryzyko z powodu szybkiego niszczenia ich siedlisk, a to głównie z powodu wylesiania. Populacja Jaguarów ustępuje w zastraszającym tempie.

ze względu na wzrost cywilizacji Tereny pod lasami i murawami są oczyszczane przez ludzi. Obecnie zwierzę to wyginęło z krajów takich jak Salwador I Urugwaj, a także z wielu innych obszarów, gdzie wcześniej było często zauważane.

dieta

spożycie pokarmu

w przypadku Jaguara ważącego 34 kg (75 funtów) dzienne spożycie pokarmu waha się między 1,2 A 1,5 kg (2,6-3,3 funta). Ponieważ zwierzęta te wydają więcej energii na wolności w porównaniu do tych w niewoli, jaguary w niewoli są cięższe (50-60 kg / 110-130 funtów), a zapotrzebowanie na pokarm jest bliskie 2 kg (4,4 funta).

podniebienie pokarmowe

Kot Jaguar

Jaguary są szczytowymi drapieżnikami, preferują dużą zdobycz i szczególnie lubią mięso. Podniebienie pokarmowe Jaguara jest szerokie, obejmuje co najmniej 87 gatunków, od tapirów, ptaków, leniwców, żółwi, gryzoni, po Gady, małpy, żaby i jelenie.

w przeciwieństwie do innych gatunków tego rodzaju, jaguary nie są głównie ludożercami, ale są znane z tego, że robią wyjątek, gdy są sprowokowane lub czują się zagrożone. Żywią się także zwierzętami gospodarskimi. Stanowi wielkie zagrożenie dla ludzi zamieszkujących ten sam region.

Technika Łowiecka

Jaguar

potężna szczęka i bardzo mocne zęby pozwalają temu kotowi z łatwością zabijać swoją ofiarę. Zwierzęta te są również znane z żółwi morskich, ponieważ ich siła pozwala nawet przebić skorupy żółwi.

typowy styl zabijania ofiary przez duże koty polega na trzymaniu jej gardła szczękami, aż się udusi. Jaguary mają unikalny sposób polowania, który obejmuje gryzienie czaszki ofiary, między uszami i przebijanie mózgu, sprawiając, że ofiara staje się nieruchoma.

Jaguar prześladuje swoją zdobycz

 Jaguar chodząc po rzece

inną szczególną strategią polowania, którą dostosowują jaguary, jest to, że nigdy nie ścigają swojej ofiary. Zabijają, prześladując ofiarę przed jej zaatakowaniem lub zasadzką. Przeważnie przeciągają swoją zdobycz do gęstego lasu lub w odludne miejsce, a następnie ucztują na nim. W przeciwieństwie do tygrysów, jaguary nigdy nie ukrywają swojej ofiary po jej zabiciu.

ogromna potrzeba ochrony

para Jaguara

polowanie na skórę Jaguara wciąż trwa. Czas się obudzić i zrobić krok w kierunku ich ochrony? Albo może nadejść czas, kiedy te wielkie majestatyczne koty pozostaną tylko jako piękny obraz w książkach.

Jaguar Family
Portret Jaguara

Jaguar
Jaguar Patrząc Z Dala Od Kamery
Jaguar Cubs
Jaguar
Jaguar Portret

Articles

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.