Jaguars livsmiljö: Vad äter jaguarer?

Jaguar är den tredje största kattdjuret efter lejonet och tigern. Denna stora katt tillhör Panthera-släktet, klassen Mammalia, och i själva verket i Amerika är det den enda Panthera-arten som finns. I denna artikel kommer vi att diskutera matvanorna hos detta kraftfulla djur och också titta närmare på dess livsmiljö.

fotografi av en fantastisk Jaguar i naturen

jaguarer är kända för sin nära likhet med leoparder för de delar ett liknande prickat mönster på kroppen och är lika kungliga och vackra i sitt utseende. Men jaguarer har större och färre fläckar jämfört med en leopard.

de har också ett brett huvud och en extremt kraftfull käke. Vanligtvis väger jaguarer mellan 100 och 250 pund och lever i 12 till 15 år i naturen. En vuxen är 5 till 8 fot i längd inklusive svansen.

Jaguar Distribution

plats

manlig Jaguar stirrar från stranden

det nuvarande utbudet av Jaguar spänner över södra delen av Nordamerika (USA och Mexiko), över Centralamerika till nästan hälften av Sydamerika (norr om Argentina, söder om Paraguay).

underarter av Jaguar

jaguarer är indelade i 9 underarter — namnet på arten och deras intervall anges nedan.

  • Arizona jaguar (P. onca arizonensis) — Arizona, New Mexico
  • Centralamerikansk Jaguar (P. O. Centralis) – El Salvador söderut till Columbia
  • Goldmans jaguar (P. Onca goldmani) – Yucat Aubbignhalvön söderut till Belize
  • mexikansk Jaguar (Panthera Onca hernandesii) – västra Mexiko
  • Paraguay jaguar (P. onca paraguensis) – Mato Grosso i Brasilien till norra Argentina och Paraguay
  • Panthera onca onca – Venezuela
  • Peruansk Jaguar (P. Onca peruviana) – peruansk kust
  • Vera Cruz Jaguar (P. Onca veraecrucis) – östra och sydöstra Mexiko till Texas
  • Panthera Onca palustris – Mato Grosso i Brasilien till Paraguay längs floden Paraguay och Ne Argentina

hemmaplan

Jaguar livsmiljö

intervall

i stort sett, jaguaren finns i Mexiko, Central-och Sydamerika. Det finns i en mängd olika livsmiljöer, som tropiska regnskogar, steniga terräng, förutom våtmarker som översvämmas säsongsmässigt och terräng av torr gräsmark.

man trodde att dessa djur hade försvunnit helt från sydvästra USA; men nyligen har det förekommit enstaka observationer. Deras största befolkning finns i Amazonasbassängen, som är fuktig.

tät skog lämplig för jakt

Jaguar dricka

för att fånga byten lätt, jaguarer föredrar täta skogar som erbjuder gott om skydd för en perfekt bakhåll. De älskar vatten och finns ofta i områden med tillräcklig vattenförsörjning, som floder och träsk i täta skogar.

de är ganska bra simmare och jagar och dödar ofta små krokodiler. Denna katt finns sällan i bergiga områden och i höjder på 4000 meter och högre.

snabbt minskande livsmiljö

Jaguar

liksom de flesta djur i naturen står jaguarer också inför risker på grund av den snabba förstörelsen av deras livsmiljö, och detta beror främst på avskogning. Jaguars befolkning minskar i en alarmerande takt.

på grund av ökningen av civilisationen rensas områdena under skogar och gräsmarker av människor. Detta djur har nu utrotats från länder, som El Salvador och Uruguay, förutom många fler områden där det tidigare ofta upptäcktes.

Diet

matintag

för en jaguar som väger 34 kg (75 lb) varierar det dagliga matintaget mellan 1,2 och 1,5 kg (2,6-3,3 lb). Eftersom dessa djur spenderar mer energi i naturen jämfört med de i fångenskap, är jaguarerna i fångenskap tyngre (50-60 kg/110-130 lb) och livsmedelsbehovet är nära 2 kg (4,4 lb).

Matgom

Jaguar katt

jaguarer är apex rovdjur, de föredrar stort byte och är särskilt förtjust i kött. Jaguarens matgom är bred och omfattar minst 87 arter som sträcker sig från tapirer, fåglar, sengångare, sköldpaddor, gnagare, till reptiler, apor, Grodor och rådjur.

till skillnad från de andra arterna i sitt slag är jaguarer inte främst manätare, men är kända för att göra ett undantag när de provoceras eller känner sig hotade. De äter också boskap. Utgör ett stort hot mot de människor som bor i samma region.

jaktteknik

Jaguar

en kraftfull käke och mycket starka tänder gör det möjligt för denna katt att döda sitt byte med lätthet. Dessa djur är också kända för att ta på havssköldpaddor eftersom deras styrka gör det möjligt att till och med genomborra sköldpaddans skal.

den typiska stilen hos stora katter för att döda sitt byte är att hålla rovets hals med käftarna tills det kvävs. Jaguarer har ett unikt sätt att jaga, vilket inkluderar att bita genom rovets skalle, mellan öronen och genomtränga hjärnan, vilket gör bytet orörligt.

Jaguar förföljer sitt byte

Jaguar som går i floden

en annan speciell jaktstrategi som jaguarerna anpassar är att de aldrig jagar sitt byte. De dödar genom att förfölja bytet innan de attackerar eller bakhåller det. De drar mestadels sitt byte bort i den täta skogen, eller ett avskilt område, och sedan festa på det. Till skillnad från tigrar döljer jaguarer aldrig sitt byte efter att ha dödat det.

det trängande behovet av bevarande

Jaguarpar

jakten på Jaguars hud fortsätter fortfarande. Det är dags att vi vaknar och gör vår bit mot deras bevarande? Annars kan en tid komma när dessa stora majestätiska katter bara kommer att förbli som en vacker bild i böcker.

Jaguar Family
Jaguar Porträtt

Jaguar
Jaguar Tittar Bort Från Kameran
Jaguar Cubs
Jaguar
Jaguar Porträtt

Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.