Jaguár élőhelye: mit esznek a jaguárok?

a jaguár a harmadik legnagyobb macska az oroszlán és a tigris után. Ez a nagymacska a Panthera nemzetségbe, az emlősök osztályába tartozik, és valójában Amerikában ez az egyetlen Panthera faj, amely megtalálható. Ebben a cikkben megvitatjuk ennek a hatalmas állatnak az étkezési szokásait, és alaposan megvizsgáljuk élőhelyét.

fénykép egy lenyűgöző Jaguárról a vadonban

a jaguárok a leopárdokhoz való közeli hasonlóságukról ismertek, mivel testükön hasonló pontozott mintázatot mutatnak, és megjelenésükben egyaránt királyiak és gyönyörűek. De a jaguároknak nagyobb és kevesebb foltja van, mint egy leopárdnak.

széles fejük és rendkívül erős állkapcsuk is van. Általában a jaguárok súlya 100-250 font, és 12-15 évig élnek a vadonban. Egy felnőtt 5-8 láb hosszú, beleértve a farokot is.

Jaguar disztribúció

hely

férfi Jaguár bámult a strandról

a Jaguar jelenlegi hatótávolsága Észak-Amerika déli részén (Egyesült Államok és Mexikó), Közép-Amerikán át Dél-Amerika majdnem feléig terjed (Argentína északi részén, Paraguay déli részén).

a jaguár alfajai

a Jaguárokat 9 alfajra osztják — a faj neve és elterjedési területe az alábbiakban található.

  • Arizona jaguar (P. onca arizonensis) — Arizona, Új-Mexikó
  • közép-amerikai jaguar (P. o. centralis) – El Salvador Dél – Kolumbia
  • Goldman ‘ s jaguar (P. onca goldmani) – Yucat – félsziget Dél – Belize
  • Mexikói jaguar (Panthera onca hernandesii) – Nyugat-Mexikó
  • Paraguay jaguar (P. onca paraguensis) – Mato Grosso Brazíliában Észak-Argentína és Paraguay
  • Panthera onca Onca-Venezuela
  • Perui Jaguár (P. Onca peruviana) – tengerparti Peru
  • Vera Cruz Jaguar (P. onca veraecrucis) – Kelet – és Délkelet-Mexikó Texasig
  • Panthera onca palustris-Mato Grosso Brazíliában Paraguayig a Paraguay folyó mentén és NE Argentína

Home Ground

Jaguár élőhely

tartomány

nagy vonalakban, a jaguár Mexikóban, Közép-és Dél-Amerikában honos. Számos élőhelyen megtalálható, mint például a trópusi esőerdők, sziklás terepek, a szezonálisan elárasztott vizes élőhelyek mellett, valamint a száraz gyepek terepei.

úgy gondolták, hogy ezek az állatok teljesen eltűntek az Egyesült Államok délnyugati részéről; azonban a közelmúltban alkalmanként észlelték. Legnagyobb populációjuk az Amazonas medencében található, amely nedves.

sűrű erdő vadászatra alkalmas

Jaguár ivás

annak érdekében, hogy könnyen elkapják a zsákmányt, a jaguárok a sűrű erdőket részesítik előnyben, amelyek bőséges fedezéket kínálnak a tökéletes csapdához. Szeretik a vizet, és gyakran olyan területeken találhatók, ahol megfelelő a vízellátás, mint a folyók és a mocsarak a sűrű erdőkben.

meglehetősen jó úszók, és gyakran vadásznak és megölik a kis méretű krokodilokat. Ez a macska ritkán fordul elő hegyvidéki területeken, 4000 méteres vagy annál magasabb magasságokban.

gyorsan csökkenő élőhely

Jaguár

mint a legtöbb vadon élő állat, a jaguárok is veszélyeztetettek az élőhelyük gyors pusztulása miatt, ami elsősorban az erdőirtásnak köszönhető. A jaguárok lakossága riasztó ütemben csökken.

a civilizáció növekedése miatt az erdők és a gyepek alatti területeket az emberek megtisztítják. Ez az állat mára kihalt olyan országokból, mint El Salvador és Uruguay, valamint sok más olyan területről, ahol korábban gyakran észlelték.

diéta

táplálékfelvétel

34 kg (75 font) súlyú jaguár esetében a napi táplálékfelvétel 1,2-1,5 kg (2,6-3,3 font) között változik. Mivel ezek az állatok több energiát költenek a vadonban, mint a fogságban, a fogságban lévő jaguárok nehezebbek (50-60 kg/110-130 font), és az élelmiszerigény közel 2 kg (4,4 Font).

Élelmiszer szájpad

Jaguár macska

Jaguár csúcsragadozók, inkább a nagy zsákmányt, és különösen szereti a húst. A jaguár ételíze széles, legalább 87 fajt ölel fel, a tapíroktól, madaraktól, lajhároktól, teknősöktől, rágcsálóktól a hüllőkig, majmokig, békákig és szarvasokig.

a többi fajjal ellentétben a jaguárok nem elsősorban emberevők, de ismert, hogy kivételt tesznek, ha provokálják vagy veszélyeztetettnek érzik magukat. Állatállományt is esznek. Nagy veszélyt jelent az ugyanabban a régióban élő emberekre.

vadászati technika

Jaguár

az erős állkapocs és a nagyon erős fogak lehetővé teszik, hogy ez a macska könnyedén megölje zsákmányát. Ezekről az állatokról ismert, hogy tengeri teknősöket vesznek fel, mivel erejük lehetővé teszi a teknősök héjának átszúrását is.

a nagymacskák tipikus stílusa a zsákmány megölésére az, hogy a zsákmány torkát az állkapcsával tartják, amíg megfullad. A jaguárok egyedülálló módon vadásznak, amely magában foglalja a zsákmány koponyájának harapását, a fülek között, valamint az agy átszúrását, a zsákmány mozdulatlanná tételét.

Jaguár becserkészi zsákmányát

Jaguár séta a folyóban

egy másik különleges vadászati stratégia, amelyet a jaguárok alkalmaznak, az, hogy soha nem üldözik zsákmányukat. Megölik a zsákmányt, mielőtt megtámadják vagy megtámadják. Leginkább a sűrű erdőbe vagy egy félreeső területre húzzák zsákmányukat, majd lakomáznak rajta. A tigrisekkel ellentétben a jaguárok soha nem rejtik el zsákmányukat, miután megölték.

a megőrzés szükségessége

Jaguar pár

a jaguar bőrének vadászata továbbra is folytatódik. Itt az ideje, hogy felébredjünk, és megtegyük a mi részünket a megőrzésük érdekében? Vagy eljön az idő, amikor ezek a nagy fenséges macskák csak szép képként maradnak a könyvekben.

Jaguar Család
Jaguar Portré

Jaguar
Jaguar Távol A Kamerától
Jaguár Kölykök
Jaguar
Jaguar Portré

Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.