Jaguaarien elinympäristö: mitä Jaguaarit syövät?

jaguaari on kolmanneksi suurin kissaeläin leijonan ja tiikerin jälkeen. Tämä iso kissa kuuluu Panthera-sukuun, luokkaan Mammalia, ja itse asiassa Amerikoissa se on ainoa Panthera-laji, joka löytyy. Tässä kirjoituksessa tarkastelemme tämän voimakkaan eläimen ruokailutottumuksia ja tarkastelemme myös sen elinympäristöä.

valokuva upeasta Jaguaarista luonnossa

Jaguaarit ovat tunnettuja siitä, että ne muistuttavat läheisesti leopardeja, sillä niillä on samanlainen pistekuvio ruumiissaan ja ne ovat yhtä kuninkaallisia ja kauniita ulkonäöltään. Jaguaareilla on kuitenkin Leopardiin verrattuna suurempia ja vähemmän täpliä.

niillä on myös leveä pää ja erittäin voimakas leuka. Tyypillisesti Jaguaarit painavat 100-250 kiloa ja elävät luonnossa 12-15 vuotta. Aikuinen on pyrstö mukaan lukien 5-8 metriä pitkä.

jaguaarin levinneisyysalue

sijainti

Koirasjaguaarin levinneisyysalue

jaguaarin nykyinen levinneisyysalue ulottuu pohjois-Amerikan eteläosista (Yhdysvallat ja Meksiko) Keski-Amerikan poikki lähes puoleen Etelä-Amerikasta (Argentiinan pohjoisosa, Paraguayn eteläosa).

jaguaarin alalaji

Jaguaarit jaetaan 9 alalajiin — lajin nimi ja levinneisyysalue on esitetty alla.

  • Arizona jaguar (P. onca arizonensis) — Arizona, New Mexico
  • Central American jaguar (P. o. centralis) – El Salvadorista etelään Kolumbiaan
  • Goldmanin jaguaari (P. onca goldmani) – Jukatanin niemimaa etelään Belizeen
  • Meksikon jaguaari (Panthera onca hernandesii)- Länsi – Meksiko
  • Paraguayn jaguaari (P. onca paraguensis) – Mato Grosso Brasiliasta Pohjois – Argentiinaan ja Paraguayhin
  • Panthera onca onca-Venezuela
  • Perun Jaguar (P. onca peruviana) – Perun rannikko
  • Vera Cruz Jaguar (P. onca veraecrucis) – Itä – ja Kaakkois-Meksikosta Texasiin
  • Panthera onca palustris-Mato Grosso Brasiliasta Paraguayhin Paraguayjokea pitkin ja NE Argentiinaan

kotikenttä

jaguaarin elinympäristö

levinneisyysalue

laajasti ottaen jaguaaria tavataan Meksikossa, Keski-ja Etelä-Amerikassa. Sitä tavataan monenlaisissa elinympäristöissä, kuten trooppisissa sademetsissä, kallioisissa maastoissa, kausittain tulvivien kosteikkojen lisäksi ja kuivien ruohomaiden maastoissa.

näiden eläinten luultiin kadonneen kokonaan Yhdysvaltain lounaisosista, mutta viime aikoina niistä on tehty satunnaisia havaintoja. Niiden suurin populaatio on Amazonin altaassa, joka on kosteaa.

metsästykseen soveltuva tiheä metsä

Jaguaarijuova

saalista saadakseen Jaguaarit suosivat tiheitä metsiä, jotka tarjoavat runsaasti suojaa täydelliselle väijytykselle. Ne rakastavat vettä ja niitä tavataan usein alueilla, joilla on riittävästi vettä, kuten jokien ja soiden tiheissä metsissä.

ne ovat melko hyviä uimareita ja metsästävät ja tappavat usein pienikokoisia krokotiileja. Tätä kissaa tavataan harvoin vuoristoalueilla ja 4 000 metrin korkeudessa tai sen yläpuolella.

nopeasti pienenevä elinympäristö

jaguaari

useimpien luonnonvaraisten eläinten tavoin myös Jaguaarit ovat vaarassa elinympäristönsä nopean tuhoutumisen vuoksi, mikä johtuu pääasiassa metsien hävittämisestä. Jaguaarikanta on väistymässä hälyttävää vauhtia.

väestönkasvun vuoksi ihmiset raivaavat metsien ja ruohomaiden alaisia alueita. Tämä eläin on nyt kuollut sukupuuttoon maista, kuten El Salvador ja Uruguay, lisäksi monia muita alueita, joilla se oli aiemmin usein havaittu.

ruokavalio

ravinnon saanti

34 kg painavan jaguaarin päivittäinen ravinnonsaanti vaihtelee 1,2-1,5 kg (2,6-3,3 lb) välillä. Koska nämä eläimet kuluttavat luonnossa enemmän energiaa kuin vankeudessa elävät, vankeudessa elävät Jaguaarit ovat painavampia (50-60 kg/110-130 lb) ja ravinnontarve on lähes 2 kg (4,4 lb).

ruoka-aine

Jaguaarikissa

Jaguaarit ovat huippupetoja, ne suosivat suuria saaliita ja pitävät erityisen paljon lihasta. Jaguaarin ruoka-aine on laaja, ja siihen kuuluu ainakin 87 lajia tapiireista, linnuista, laiskiaisista, kilpikonnista, jyrsijöistä matelijoihin, apinoihin, sammakoihin ja peuroihin.

lajinsa muista lajeista poiketen Jaguaarit eivät ole ensisijaisesti ihmissyöjiä, mutta niiden tiedetään tekevän poikkeuksen, jos ne ärsyyntyvät tai tuntevat itsensä uhanalaisiksi. Ne syövät myös karjaa. Se on suuri uhka samalla alueella asuville ihmisille.

Metsästystekniikka

jaguaari

voimakas leuka ja erittäin vahvat hampaat mahdollistavat tämän kissan helpon saaliin tappamisen. Näiden eläinten tiedetään myös tarttuvan merikilpikonniin, sillä niiden vahvuus mahdollistaa jopa kilpikonnien kuorien lävistämisen.

isoille kissoille tyypillinen tapa tappaa saaliinsa on pitää saaliin kurkusta kiinni leuoillaan, kunnes se tukehtuu. Jaguaareilla on ainutlaatuinen metsästystapa, johon kuuluu pureminen saaliin kallon läpi, korvien väliin ja aivojen lävistäminen, jolloin saalis on liikkumaton.

jaguaari vaanii saalistaan

jaguaari kävelee joella

toinen erityinen metsästysstrategia, johon Jaguaarit sopeutuvat, on se, etteivät ne koskaan jahtaa saalistaan. Ne tekevät tapponsa vaanimalla saaliseläintä ennen sen kimppuun käymistä tai väijymistä. Ne raahaavat saaliinsa enimmäkseen tiheään metsään tai syrjäiselle alueelle ja sitten herkuttelevat sillä. Toisin kuin tiikerit, Jaguaarit eivät koskaan piilota saalistaan tapettuaan sen.

hirveä Suojelutarve

Jaguaaripari

jaguaarin nahan metsästys jatkuu edelleen. On aika herätä ja tehdä osamme niiden säilyttämisen puolesta? Tai muuten saattaa tulla aika, jolloin nämä suuret majesteettiset kissat jäävät vain kauniiksi kuvaksi kirjoihin.

Jaguaariperhe
Jaguar Portrait

Jaguar
Jaguar Katsoo Poispäin Kamerasta
Jaguaarinpoikaset
Jaguar
Jaguar Portrait

Articles

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.